Acupunctuur maakt onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeswijzen (= TCG / Traditional Chinese Medicine = TCM ). TCM is een geneeskundig systeem dat al enkele duizenden jaren oud is. Naast acupunctuur kent dit systeem meerdere therapievormen zoals Chinese kruidenformules en Tui-na (= massage).
Op basis van nauwkeurige observaties van mens en natuur en de relatie tussen beiden, ontwikkelden de oude meesters duizenden jaren geleden een geneeskundig systeem met een eigen fysiologie, diagnostiek en behandelmethoden. Dit systeem stelden hen in staat om lichamelijke en geestelijke problemen te diagnosticeren en behandelen.

Binnen dit systeem van TCM staat het begrip Qi ( vrij vertaald ‘energie’ of ‘levenskracht’) centraal, waarvan alles in de natuur en de mens doordrongen is. De Qi in de natuur, ook wel kosmische Qi genoemd, zorgt bijvoorbeeld voor plantengroei, het klimaat en de seizoenen.
In de mens zorgt deze Qi voor alle fysieke, mentale, emotionele en spirituele processen, zoals de spijsvertering, de ademhaling, zien en horen, denken en voelen, slapen en dromen. In een gezonde situatie zijn alle vormen van Qi in de mens en zijn omgeving met elkaar in evenwicht.
Door inwendige en/of uitwendinge factoren kan deze balans verstoord raken en ontstaat er ziekte.

Zo kan de Qi gestagneerd, geblokkeerd of uitgeput raken door bijvoorbeeld overbelasting, langdurig niet geuite emoties, verkeerde woon-/of leefomstandigheden, sportblessures etc.
Door een blokkade van Qi voert ons lichaam afvalstoffen of negatieve energieën onvoldoende af. En ons lichaam maakt bepaalde nuttige energieën en belangrijke lichaamseigen stoffen onvoldoende aan. In die gevallen waarin ons lichaam niet in staat is zelfstandig dit evenwicht te herstellen, kan TCM hulp bieden.

De Qi circuleert in ons lichaam in energiebanen welke meridianen worden genoemd. Zij vormen een complex energetisch netwerk waardoor Qi naar elk deel van ons lichaam stroomt. Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten. Elk van deze punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde lichaamsfunctie. Zo zijn er punten die pijnstillend kunnen werken doordat door het prikken stoffen in de hersenen worden vrijgemaakt (de zogenaamde endorfines) die eenzelfde werking hebben als pijnstillers.
Door middel van miniscuul dunne naaldjes (steriele wegwerpnaaldjes), massage, moxa (uitwendige warmtebron van kruiden) en cupping kunnen deze acupunctuurpunten worden gemanipuleerd. Hierdoor wordt ons lichaam gestimuleerd om de balans te herstellen.


Ithaka Praktijk voor Oosterse geneeswijzen

De Wieken 23, 5404 KM Uden  |  tel.nr. 06-1337 4444
BTW: NL1500.91.874.B01  |  KvK: 17241763
Registratienr Zhong: 2310630008892

Copyright

Alle informatie op deze site mag niet zonder toestemming van Ithaka Praktijk voor Oosterse geneeswijzen gebruikt worden welke vorm dan ook.

Ontwerp website: Xixion webdesign | drukwerkadvisering